Yhdistys

Pörssi ry

Pörssi ry on Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö, johon voivat kuulua jäseninä kaikki Jyväskylän yliopistossa kauppatieteiden kandidaatin tai maisterin tutkintoa suorittavat. Ainejärjestöömme kuuluu siis johtamisen, laskentatoimen, markkinoinnin, taloustieteen, tietojärjestelmätieteen, viestinnän johtamisen, sekä  JSBE:n kansainvälisten maisteriohjelmien opintosuuntien opiskelijoita. Meitä pörssiläisiä on tällä hetkellä jo yli 2000.

Hyvää vuodesta 1968

Pörssi ry. on perustettu 8.2.1968. Ainejärjestömme on näiden vuosien aikana jatkuvasti kehittynyt ja kasvattanut toimintaansa. Tämä on ollut mahdollista vain aktiivisten ja innokkaiden jäsenten ponnistelujen kautta; yhteinen logommehan on ollut jo perustamisesta lähtien täysi Pörssin säkki.

Kattojärjestönämme toimii Suomen Ekonomit, jonka jäseneksi tulet automaattisesti Pörssin kautta. Pörssin jäsenyys opiskeluajalta (7 vuotta) maksaa vain 40 euroa ja se suoritetaan kertamaksuna.

Pörssi ry:n toiminnan perusajatuksena on opiskelijoiden etujen ajaminen monipuolisesti ja kattavasti. Koska olemme yksi Jyväskylän yliopiston suurimmista ainejärjestöistä (ja ehdottomasti aktiivisin), tuomme rivijäsenelle valtavasti etuja ja hoidamme niin opiskelu- kuin vapaa-aikaankin liittyviä asioita. Toiminnan perusajatuksiin kuuluu myös saada vaihtarit osallistumaan Pörssin toimintaan mukaan.

Tapahtumatarjonnassa erityisesti työelämään ja urakehitykseen liittyvät tapahtumat ovat kysyttyjä. Bileet ja excursiot (eli opintomatkat) ovat olleet hyvin suosittuja tapahtumia – ilmoittautumiskannat täyttyvät muutamissa minuuteissa. Urheilu- ja liikuntatoiminnasta on tullut myös osa Pörssin näkyvää toimintaa. Olemme mukana monissa puulaakiturnauksissa ja ainejärjestöllämme on myös vakiovuorot futsalissa ja salibandyssä. Näiden lisäksi mm. jaosto- ja kerhotoiminta, yritysvierailut ja Pörssikurssi-lehtemme täydentävät opiskeluja mukavasti.

Historiaa

Taloustieteiden opetus alkoi Jyväskylän yliopistossa syksyllä 1967, jolloin taloustieteen laitoksella aloitti opintonsa 70 opiskelijaa. Laitos toimi tuolloin kasvatus- ja yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan yhteydessä. Taloustieteiden opiskelijoille muodostuikin nopeasti vahva yhteishenki, ja toiminta tarvitsi organisoituneemman muodon, jotta jäsenistön aktiivisuus voitaisiin hyödyntää täysimittaisesti.

Taloustieteilijäin kerhon perustava kokous pidettiin torstaina 8.2.1968 ylioppilastalo Ilokiven yläkerrassa sijainneessa huoneistossa. Paikalla oli arvion mukaan viitisenkymmentä henkilöä. Perustamiskokouksessa valittiin yhdistyksen johtokunta, johon kuului luonnollisesti myöskin yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja, Tapani Nummi. Nummen allekirjoittama yhdistyksen perustamisilmoitus on nähtävillä tänäkin päivänä Pörssin toimitiloissa Selkkarissa.

Perustamisen aikaan yhdistyksellä ei ollut vielä nimeä, mutta 7.3.1968 tämäkin asia korjaantui yhdistyksen saadessa virallisen nimensä ja sääntönsä. Pian perustamisen jälkeen erään luennon alussa pidettiin kilpailu yhdistyksen logosta. Kilpailun voitti Anja Pirskasen piirros Pörssin pussista, joka on pullollaan tekemisen iloa ja hyvää henkeä vielä tänäkin päivänä. Pörssi esitteli alkuaikoina toimintaansa vuotuisessa ylioppilaslehti Jylkkärin abinumerossa vakuuttaen olevansa paras ja aktiivisin opiskelijayhdistys tarjoten jäsenilleen ”tuhatjayksi” etua. Nämä kauan sitten lausutut sanat kaikuvat yhdistyksen toiminnassa vielä tänäkin päivänä.

Vuosikymmenten aikana toiminta on ollut erittäin monimuotoista, sisältäen hauskanpidon lisäksi mm. koulutuspoliittista vaikuttamista, yrityssuhteita, liiketoimintaa, excursioita sekä paljon muuta. Pörssin toimintaa on alusta saakka leimannut jatkuvan kehittämisen periaate. Vuosien saatossa yhdistys on pyrkinyt itse vaikuttamaan aktiivisesti omiin toimintaedellytyksiinsä – huumoria ja rentoa otetta unohtamatta. Kattava kuvaus yhdistyksen yli 40 -vuotisesta historiasta löytyy vuonna 2008 valmistuneesta historiikista, joka on luettavissa Selkkarissa.